Prima pagină > Istoria Germaniei > Helmuth von Moltke

Helmuth von Moltke


Născut în 1800 în Parchim, Mecklenburg, Helmuth von Moltke stă alături de Otto von Bismarck ca simbol al apariţiei Prusiei/Germaniei ca Mare Putere. Este în general recunoscut ca primul comandant al războiului industrial modern. Absolvind Kriegsschule (Şcoala Militară) în 1826 şi-a pus amprenta în statul major general ca cartograf , totodată stabilindu-şi reputaţia de scriitor independent şi traducător. O altă preocupare a acestuia a constituit-o studierea campaniilor militare din secolul al optsprezecelea ale lui Frederick cel Mare. În 1835 a fost detaşat în armata turcă, unde a exercitat singura comandă pe câmpul de luptă a carierei sale: artileria sultanului într-o bătălie pierdută. Este considerat şi unul dintre cei mai de seama imitatori ai lui Napoleon.

Numit şef al Statului Major General în 1857, Moltke a lucrat pentru a îmbunătăţi sistemul de mobilizare al Prusiei şi conferindu-i statului major general rolul de creier şi sistem nervos al armatei prusace. El a dezvoltat relaţii pozitive cu ministerele civile ale căror funcţii au influenţat mobilizarea. Atunci când un război cu Franţa a devenit iminent în 1870, nimeni nu a pus la îndoială planul lui Moltke pentru campanie. Moltke a estimat corect că francezii îşi vor concentra forţele în două zone şi că prusacii ar trebui să conducă un mare dispozitiv de luptă în săgeată între aceste concentraţii, distrugându-le separat, înainte ce acestea să se unească. Prima armată franceză a fost implicată în două bătălii mari iar cea de-a doua a fost încercuită la Sedan şi a trebuit să se predea. Victoria în războiul franco-prusac a fost cel mai mare triumf profesional al său iar victoriile sale au pavat drumul spre crearea unui Imperiu German unificat.

Moltke a recomandat ca armata prusaca să abandoneze fortăreţele dezagregate şi să işi folosească în schimb resursele pentru material rulant şi căi ferate. Studiul făcut asupra mobilizării cu fiasco a Prusiei în 1850 şi a războiului franco-austriac din 1859 l-au convins că comunicaţiilor rapide sunt bazele esenţiale ale războiului modern. În 1858 a lansat primul exercitiu extins din lume pe calea ferată, deplasând 16.000 de bărbaţi, 650 de cai şi accesorii lor pe calea ferată într-o fracţiune din timpul care ar fi fost necesar pe jos şi călare. Succesul acestui experiment l-a convins pe Moltke de nevoia mecanizarii a mai multor elemente din armata prusacă. El a adăugat o „secţiune a mobilizarii” statului major general şi constatând că unităţile prusace în câmpul de luptă aşteptau 120 de ore pentru ordinele venite din Berlin, a schimbat corespondenţa armatei de la curieri călare la telegraful electric. În următorul razboi al Prusiei durata de notificare va fi redusă la doar douăzeci şi patru de ore.

Ca şi alte armate europene, Prusia încă practica extrateritorialitatea, spărgând regimentele în patru batalioane şi împrăştiindu-le la întâmplare în întreaga ţară. Acest lucru încetinea durata mobilizării deoarece cele optzeci de regimente de infanterie ale Prusiei trebuiau mai întăi să se adune în batalioane din 330 de oraşe-garnizoană şi doar apoi să inceapă crestarea lor în brigăzi, divizii şi corpuri. Între 1864 şi 1866, Moltke a rezolvat de altfel şi această problemă. El a împărţit Prusia în zece districte întărite permanent cu batalioanele care vor forma regimentele, brigăzile şi diviziile în timp de război. Moltke a pledat în favoarea unui sistem în care ofiţerii vor putea să-şi coordoneze unităţile aproape instinctiv, fără a fi nevoie de comenzi specifice. Ideea sa presupunea descentralizarea structurii de comandă pentru realizarea unei mai mare concentrări de forţe pe câmpul de luptă. Acest lucru ar permite deplasarea în coloane separate, care să conducă la coordonarea pentru o lovitură decisivă.

Reclame
Categorii:Istoria Germaniei
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: