Kulturkampf


Kulturkampf (1871–78), însemnând „lupta pentru civilizaţie” a fost o luptă politică care sa dezlanţuit între Otto von Bismarck şi Biserica Catolică peste locul şi puterea bisericii în societatea germană. Având în vedere recenta unificare a Germaniei, Bismarck era extrem de suspicios cu privire la orice instituţie care ameninţa stabilitatea Reichului sau rivaliza noul stat imperiu pentru loialitatea maselor de germani. Deşi noul Imperiu German în mare parte compus din Confederaţia Germană de Nord dominată de vechii protestanţi, Bismarck era îngrijorat că admiterea statele germane catolice din sud şi existenţa unor mari minorietăţi catolice în Alsacia-Lorena si Polonia Prusacă ar putea perturba echilibrul de putere religios şi ar conduce la un conflict sectant, având ca finalitate distrugea imperiul. Aceste temeri s-au adâncit în 1870 odata cu crearea Partidului Catolic de Centru, format pentru a reprezenta interesele politice ale catolicilor.

Într-un sens mai profund, Königgrätz şi Sedan au fost înfrângeri pentru catolici. Aceste bătălii au îngropat toate şansele unei Grossdeutschland (Germania Mare) în care Austria catolică ar fi fost o contrapondere la predominanta Prusie protestantă sau a unei constituţii care ar fi conferit autonomie Bisericii Romano-Catolice. La 21 ianuarie 1870, Primul Consiliu al Vaticanului în Roma a afirmat importanţa controlului Bisericii asupra educaţiei. Apoi, la 24 aprilie, Consiliul a promulgat celebrul Decret de Infailibilitatea Papală. Pius al IX-a a făcut din religie o problemă majoră în Germania atunci când a scris Programa de Erori, programă ce se opunea cooperării cu protestantismul şi rezista puterii de stat. Bismarck a insistat asupra faptului că toţi germanii trebuie să accepte întâietatea statului german, nu a bisericii. Otto von Bismarck a răspuns la această ameninţare prin declanşarea unor serii de legi destinate să reducă puterea Bisericii şi să elimine capacitatea sa de a indoctrina cetăţenii germani prin punerea şcolilor sub supraveghere statului.

În 1871, guvernul imperial a adoptat legile ce interziceau utilizarea amvoanelor (mic balcon în biserică de unde se citeşte evanghelia şi se predică) de către preoţi, pentru a discuta despre politică, expulzarea ordinului iezuit din Germania şi epurarea învaţătorilor religioşi din instituţiile de învăţământ de stat. În luna mai 1873, aşa-numitele Legi Falk, extindeau controlul statului asupra clerului prin reglementarea hirotonirii preoţilor, împuternicirea căsătoriei civile şi acordarea instituţiilor de stat unor puteri disciplinare asupra Bisericii. Preoţii şi episcopii care refuzau să se conformeze riscau arestarea sau expulzarea din Germania. Spre deosebire de vechile persecuţii din Roma antică reglementările Kulturkampfului evita o confruntare directă cu convingerile religioase. De altfel guvernul prusac a rupt legăturile diplomatice cu Sfântul Scaun. O consecinţă majoră a legislaţiei Kulturkampfului a fost preţul greu plătit de Biserica Romană prin decimarea clerului şi înstrăinarea veniturilor.

O combinaţie de rezistenţă acerbă a catolicilor la aceste măsuri, cel mai vizibil exprimată prin dublarea locurilor Partidului de Centru Catolic în alegerile Reichstagului din 1874 l-au forţat pe Bismarck să-şi revizuiască atitudinea sa anti-catolică. Dorind să se asigure de sprijinul Partidului de Centru în campania sa anti-socialistă şi de o creştere a tarifelor de import concepute pentru a proteja politica sa de baza, Bismarck a început treptat revocarea legilor anti-catolice. Acest proces a fost facilitat de moartea lui Papa Pius al IX-lea şi ascensiunea unui papă mai împăciuitor Leo XIII în 1878.

Reclame
Categorii:Istoria Germaniei
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: